Vier tips voor het bedanken van vrijwilligers: Hoe laat je zien dat je ze écht waardeert?

6 Jun 2019Stichting

Vrijwilligers zijn de levensader van stichtingen en sportclubs. Van tieners die na school naar de sportvereniging racen om kinderen training te geven tot de gepensioneerde die voedselpakketten samenstelt voor de minderbedeelden. Als bestuur van een club of stichting wil je laten zien dat je deze mensen waardeert, maar heb je vaak te maken met een laag budget. Hoe laat je zien dat je de  vrijwilligers écht waardeert?

Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde

Vrijwilligers zijn niet alleen de smeerolie tussen de ketting, zij zijn de ketting, het frame, de spaken, de wielen en het stuur. Ze zorgen ervoor dat jij en ik lekker op het zadel kunnen zitten en ons vooruit kunnen bewegen. Maar waarom is het dan zo moeilijk om hen te waarderen? Er zitten twee kanten aan deze uitdaging: aan de ene kant zijn er vaak beperkte financiële middelen en aan de andere kant is hun bijdrage niet in financiële waarde uit te drukken. Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Voor veel verenigingen is het helaas niet mogelijk om iedere vrijwilliger een Rolex of een Mercedes te geven. Al zouden dat nou juist geschenken zijn die enigszins in de buurt komen van hun toegevoegde waarde. 

Vrijwilligerswerk gaat vaak onopgemerkt

Vrijwilligers zijn ook nog eens vaak mensen die stilletjes de boel draaiende houden. Het zijn de radartjes die als een goed Zwitsers horloge de complexe structuren van een vereniging in elkaar over laten lopen, maar wat we vaak alleen maar zien is de wijzerplaat. Hoe kunnen we nou zorgen dat we deze schakels niet over het hoofd zien? Neem eens een kijkje onder het oppervlak. De duurste horloges hebben tegenwoordig ook vaak een (deels) transparante wijzerplaat om te laten zien hoe mooi en complex die inhoud is. Die mensen die zo veel bijdragen aan het functioneren van de vereniging op de achtergrond zijn minstens net zo belangrijk als de voorzitter of topscorer van je eerste team die wekelijks in de krant staan.

Hierbij enkele tips die je kunnen helpen bij het waarderen en bedanken van vrijwilligers:

Tip 1: In kaart brengen vrijwilligers.

Een eerste advies is om als bestuur of vrijwilligerscoördinator van een vereniging goed in kaart te brengen wie er allemaal wat hebben bijgedragen het afgelopen seizoen. Veel ‘functies’ zullen geregistreerd zijn, maar het zal je soms verbazen dat sommigen al jaren officieus een hele belangrijke bijdrage leveren. Deze wil je niet (weer) over het hoofd zien.

Tip 2: Organiseer een evenement voor ze of sluit aan bij een bestaand evenement.

Bekende voorbeelden zijn een vrijwilligersbarbecue of een vrijwilligersborrel. Dit is een simpele investering met een grote impact. Mochten de financiële middelen niet aanwezig zijn voor een BBQ of een borrel, zoek dan een sponsor voor dit concrete doel of sluit aan bij een evenement zoals een wedstrijd van een eerste team. Communiceer de uitnodiging goed! Een enkel mailtje is niet voldoende. Zorg voor benadering via verschillende media: posters, social media, e-mail en natuurlijk werkt face-to-face uitnodigen het best en is goedkoop, maar tijdrovend.

Tip 3: Wees zo persoonlijk mogelijk.  
Heb je je vrijwilligers bij elkaar? Probeer ze dan zo persoonlijk mogelijk te bedanken. Mocht het mogelijk zijn, uit één-op-één je waardering. Heb je te maken met enkele honderden vrijwilligers dan wordt dit lastiger. Geef dan een speech waarbij je je oprechte waardering en dankbaarheid uitspreekt voor hun inspanning.

Tip 4: Geef ze iets tastbaars.

De traditionele bedankjes als een flesje wijn, een cadeaubon of een bos bloemen doen het altijd goed. Het geeft aan dat je de tijd hebt genomen om iets voor de vrijwilligers te kopen, dat je bereid bent geweest om daar iets voor te betalen en dit aan ze te overhandigen. Om een diepere betekenis aan je cadeau toe te voegen kan je kiezen om een karmapunt te geven. Dit kan in combinatie met een traditioneel bedankje of alleen een karmapunt. Hiermee laat je je medewerkers op een dieper liggend niveau weten dat je ze waardeert. Hun vrijwilligerswerk is van onschatbare waarde. Het karmapunt kunnen ze bij zich dragen en iedere keer dat ze het zien zullen ze de waardering voelen.

Wil jij ook jouw karmaverhaal delen met ons? Mail het naar ">


Vier tips voor het bedanken van vrijwilligers: Hoe laat je zien dat je ze écht waardeert?

Vrijwilligers zijn de levensader van stichtingen en sportclubs. Van tieners die na school naar de sportvereniging racen om kinderen training te geven tot de gepensioneerde die voedselpakketten samenstelt voor de minderbedeelden. Als bestuur van een club of stichting...

“Do something sweet” Perfetti Van Melle bedankt vrijwilligers

"Do something sweet" was het motto voor Perfetti Van Melle op goede vrijdag 2019. Medewerkers van Perfetti Van Melle hebben zich op vier verschillende locaties ingezet voor uiteenlopende doelgroepen. Vrijwillergswerk voor jong tot oud Rondom het NAC-stadion in Breda...